1. januar je za vsakoletni svetovni dan spomina na žrtve holokavsta izbran kot dan zloma in prekinitve holokavsta. Na ta dan leta 1945 je ruska Rdeča armada osvobodila največje nacistično taborišče smrti Auschwitz-Birkenau na Poljskem.

Naša šola sodeluje v projektu Krokus, ki je namenjen mladim od enajstega leta dalje, da bi se spominjali vseh otrok, ki so umrli v holokavstu.

Projekt je nastal na Irskem na pobudo združenja HETI (Holocaust Education Trust Ireland). Združenje mladim in šolarjem, starim 11 let in več, podarja čebulice rumenih krokusov (žafrana), da jih posadijo v spomin na 1,5 milijona judovskih otrok, ki so umrli v holokavstu, in v spomin na tisoče drugih otrok, ki so bili žrtve nacističnih grozodejstev. Rumeni cvetovi spominjajo na rumene Davidove zvezde, ki so jih bili Judje prisiljeni nositi v času nacistične vladavine.

Letošnji januar smo v celoti posvetili spominu na žrtve holokavsta, ogledali smo si filme, ki pričajo o grozotah tedanjega časa, prebirali knjige, ki pripovedujejo navdihujoče zgodbe o pogumu internirancev, izdelovali plakate in se učili o pomembnosti spoštovanja človekovih pravic.

Naše aktivnosti zaključujemo z odmevnimi besedami Görana Perssona, s katerimi je  leta 2000 odprl mednarodni forum o holokavstu v Stockholmu: »Enkrat se je zgodilo. Ne bi se smelo zgoditi, a se je. Ne sme se znova zgoditi, a bi se lahko.  Zato je izobraževanje o holokavstu temeljnega pomena.«

Dostopnost