1. januar je za vsakoletni svetovni dan spomina na žrtve holokavsta izbran kot dan zloma in prekinitve holokavsta. Na ta dan leta 1945 je ruska Rdeča armada osvobodila največje nacistično taborišče smrti Auschwitz-Birkenau na Poljskem.

Naša šola sodeluje v projektu Krokus, ki je namenjen mladim od enajstega leta dalje, da bi se spominjali vseh otrok, ki so umrli v holokavstu.

Projekt je nastal na Irskem na pobudo združenja HETI (Holocaust Education Trust Ireland). Združenje mladim in šolarjem, starim 11 let in več, podarja čebulice rumenih krokusov (žafranov), da jih posadijo v spomin na 1,5 milijona judovskih otrok, ki so umrli v holokavstu, in v spomin na tisoče drugih otrok, ki so bili žrtve nacističnih grozodejstev. Rumeni cvetovi spominjajo na rumene Davidove zvezde, ki so jih bili Judje prisiljeni nositi v času nacistične vladavine.

Letošnji januar smo posvetili spominu na žrtve holokavsta, ogledali smo si dokumentarne oddaje, ki pričajo o grozotah tedanjega časa, se usmerili na različno vlogo žensk, ki je bila v nacistični Nemčiji med leti 1933 in 1945 v veliki meri določena s strani nacistične ideologije in politike, prebirali knjige, ki pripovedujejo navdihujoče zgodbe o pogumu internirancev, izdelovali plakate, posneli oddajo šolskega radia. Posadili smo tudi krokuse, za katere sedaj skrbimo in čakamo, da vzcvetijo. Pripravili smo tudi tablo z napisom WE REMEMBER, WE REMIND, ki smo jo postavili na vrt, kjer bodo zacveteli krokusi, in se učili o pomembnosti spoštovanja človekovih pravic. Devetošolci so pripravili razstavo z naslovom ŠOA – spominjamo se. Razstava bo na ogled do konca februarja. V sklopu razstave želimo opozoriti, da se za vsakim imenom oz. taboriščno številko skriva tragična zgodba posameznikov, družin.

Z razstavo želimo ozaveščati vse učence šole o pomenu odprave sovraštva med ljudmi, varovanju človekovih pravic, o skrbi, da se v prihodnosti genocid ne ponovi. Ohranjanje spoštovanja do žrtev holokavsta in zgodovinskih dejstev ter obenem obravnavanje aktualnih izzivov in težav je ključno za gradnjo boljšega razumevanja in sodelovanja glede na aktualne dogodke.

Naše aktivnosti zaključujemo z odmevnimi besedami Görana Perssona, s katerimi je  leta 2000 odprl mednarodni forum o holokavstu v Stockholmu: »Enkrat se je zgodilo. Ne bi se smelo zgoditi, a se je. Zato je izobraževanje o holokavstu temeljnega pomena.«

Dostopnost