V okviru Tedna možganov 2024, ki ga prireja društvo SiNAPSA, Slovensko društvo za nevroznanost, je potekal deseti natečaj z naslovom Svet skozi rožnata očala. Natečaja so se udeležili učenci 4. b-razreda OŠ Ljubečna pod mentorstvom razredničarke Nataša Sedej.

Letošnja tema natečaja je bila ljubezen in medsebojni odnosi. Spodbudila nas je k razmišljanju o različnih družbenih temah in delovanju naših možganov. Ob zgodbah, ki so nam jih posredovali, smo izvedli vrsto razrednih ur in se pogovarjali o medsebojnem spoštovanju, samopodobi, nenasilnem ravnanju in še o čem. To temo smo obravnavali tudi pri predmetu družba, hkrati pa smo se pri predmetu naravoslovje in tehnika učili o človeškem telesu, tudi o možganih, ki so kot računalnik, ki nadzira naše telo. Učenci so pri slovenščini pisali nadaljevanje zgodb, v njih izražali svoja občutja in lastne izkušnje.

Učenci so za vse oddane izdelke prejeli  nagrado, v Tednu možganov, od 11. do 15. 3. 2024, pa bodo njihove zgodbe objavljene na razstavi na Institutu Jožefa Stefana v Ljubljani.

Dostopnost