V sredo, 16. 10. 2024, so učenci prvih razredov dobili posebni obisk dveh prijaznih učiteljev iz celjske glasbene šole. V okviru projekta PPZ – poglej, prisluhni in začuti sta izvedla predstavitveno urico harfe in klarineta.

Najprej sta predstavila vsak svoje glasbilo, nato pa zaigrala nekaj otroških pesmic, ob katerih so učenci z veseljem zraven zapeli. Sledil je najbolj zabaven del, v katerem so se preko izkustvenega učenja lahko učenci sami preizkusili v igranju na harfo in klarinet.

Hárfa je prastaro strunsko glasbilo z okrog 45 strunami, trikotnim trupom in pedali. Spada med najstarejše glasbene instrumente, saj prve oblike v Mezopotamiji in Egiptu najdemo že pred 5000 let pr. n. št. Klarinet je glasbeni inštrument, ki spada v skupino pihal in je eden od osnovnih inštrumentov simfoničnih, pihalnih in drugih orkestrov, uporablja pa se tudi drugje v glasbi. Prvi klarinet je zasnoval Johann C. Denner okoli leta 1690 s tem, ko je nadgradil predhodnika chalumeau, ki je prvi znan enotrisni inštrument. Prvi skladatelj, ki je uporabil klarinet v simfoniji, je bil Mozart.

Dostopnost