Pionirke ŽKK Cinkarna Celje prvakinje mednarodne WABA lige U-15

Pionirke ŽKK Cinkarna Celje so prejšnji vikend nastopile na zaključnem turnirju štirih najboljših ekip WABA lige U-15 v Črni gori.
V Tivatu so se najprej v polfinalu pomerile s hrvaškimi prvakinjami iz Zagreba. Celjanke so brez večjih težav premagale Zagrebčanke. Ekipa ŽKK Cinkarna Celje je se tako uvrstila v finale mednarodne lige, kjer so jim nasproti stale prvakinje Črne gore ekipa Sea Stars.
V finalu so pionirke ŽKK Cinkarna Celje premagale domačo zasedbo in tako postale prvakinje mednarodne lige WABA v kategoriji U-15.
Članica ekipe ŽKK Cinkarna Celje je tudi naša učenka Lana Humski iz 9. a-razreda.

Lani in njenim soigralkam iskreno čestitamo!

POLETNO POČITNIŠKO VARSTVO

Mestna občina Celje v sodelovanju s I. osnovno šolo Celje ponovno organizira poletno
počitniško varstvo za učence od 1. do 5. razreda vseh celjskih osnovnih šol. Varstvo bo
organizirano vsak dan med 26. junijem in 25. avgustom 2023 med 6.00 in 16.30.
Vse dodatne informacije in cenik si lahko ogledate na spletnih straneh
www.poletnopocitniskovarstvo.si in www.iosce.si/ppv ali pokličete na tel. številko 03 428 51
11.
Prijave zbirajo do petka, 9. junija 2023, preko spletne prijavnice, ki jo najdete na spletni
strani www.iosce.si/ppv.

VPOGLED V DOSEŽKE NA NPZ ZA 6. IN 9. RAZRED

Z dosežki učencev na letošnjem Nacionalnem preverjanju znanja se lahko tako učenci kot njihovi starši seznanite na spletni strani https://npz.ric.si. Za dostop do ovrednotenih preizkusov potrebuje učenec svojo EMŠO številko in šifro, ki jo je dobil prvi dan pisanja NPZ v šoli.

Vpogled bo omogočen:

  • za učence 9. razreda in njihove starše od 31. maja (od 8.00 naprej) do 2. junija (do 20.00);
  • za učence 6. razreda in njihove starše pa od 6. junija (od 8.00 naprej) do 8. junija (do 20.00).

Vpogled v ovrednotene preizkuse bomo organizirali tudi na šoli, in sicer za učence v dopoldanskem času, ko bodo svoje ovrednotene preizkuse pregledali skupaj z učiteljem posameznega predmeta (SLJ, MAT, GUM oz. TJA).

V popoldanskem času pa bo možnost vpogleda v dosežke učencev omogočena tudi staršem, in sicer:

  • za starše učencev 9. razreda v sredo, 31. maja, ob 17. uri po predhodni najavi razredničarkama;
  • za starše učencev 6. razreda v sredo, 6. junija, ob 17. uri po predhodni najavi razredničarkama.

Državno tekmovanje v poznavanju flore Slovenije

V soboto, 20. maja 2023, je na Osnovni šoli Videm pri Ptuju potekalo državno tekmovanje v poznavanju flore Slovenije. Tekmovanja se je udeležilo tudi deset učencev naše šole. Za tekmovanje iz botanike imajo učenci še posebej veliko zanimanja, saj tekmujejo v paru. Učenci se najprej na šolskem tekmovanju preizkusijo v teoretičnem znanju, pari tekmovalcev z zadostnim številom točk se nato uvrstijo na državni nivo tekmovanja. Na ta nivo se pripravljamo že od zgodnje spomladi tako, da v okoliških ekosistemih spoznavamo različna zelišča, grme in drevesa. Pri tem uporabljamo slikovne določevalne ključe, ki so tudi na tekmovanju dovoljeni. Vseeno pa tekmovalci poznajo več kot sto različnih rastlin. Državno tekmovanje poteka tako, da organizator, Botanično društvo Slovenije, izbere nekje v Sloveniji področje popisa rastlin. To področje zajema več različnih življenjskih okolij, kot so travnik, gozd, gozdni rob ali mokrišče. Tekmovalni pari poskušajo v dobri uri na tem območju popisati čim več rastlinskih vrst, hkrati pa morajo izbrati nekaj rastlin za herbariziranje. Drugi del triurnega tekmovanja poteka v učilnicah, kjer zbrane podatke uredijo, poiščejo latinska imena rastlin in za herbarizirano rastlino napišejo herbarijski list z vsemi podatki. Šola gostiteljica Osnovna šola Videm se je izjemno potrudila z organizacijo tekmovanja in nas prijetno presenetila s svojo izvirno urejenostjo in gostoljubnostjo. Sedaj vsi z velikimi pričakovanji čakamo na uradne rezultate tekmovanja, saj si obetamo lepe dosežke.

Marjeta Gradišnik Mirt

Zlato, srebrno in bronasto Preglovo priznanje na tekmovanju iz znanja kemije

V soboto, 5. maja 2023, je bilo na Fakulteti za kemijo in kemijsko tehnologijo v Ljubljani državno tekmovanje iz znanja kemije za Preglova priznanja. Po sprejemu tekmovalcev v veliki predavalnici, kjer nas je pozdravil dr. Radovan Stanislav Pejovnik, predsednik ZOTKS, so učenci 8. in 9. razreda, ki se jim je uspelo uvrstiti na najvišji nivo tekmovanja, pisali test, sestavljen iz desetih tekmovalnih nalog, ki so zahtevale veliko poglobljenega znanja iz kemije in sposobnost povezovanja znanja z drugimi naravoslovnimi predmeti. Tekmovanja so se udeležili trije učenci naše šole in dosegli odličen uspeh. Uma Jevšnik, učenka 8. c-razreda, je osvojila zlato Preglovo priznanje, Jan Jamnišek, učenec 9. a-razreda, je osvojil srebrno Preglovo priznanje, Zarja Šučur, učenka 9. a-razreda, pa bronasto Preglovo priznanje.

Na vse dosežke naših tekmovalcev smo izjemno ponosni in jim iskreno čestitamo.

Dostopnost