Naj prostovoljci

V petek, 26. 4. 2024,  so v Celjskem mladinskem centru v okviru Festivala prostovoljstva razglasili naj prostovoljce leta 2023.

Na javni natečaj je prispelo več kot 40 prijav. Izmed njih je strokovna komisija izbrala sedem naj prostovoljcev v petih starostnih kategorijah. Naj prostovoljka v starostni kategoriji 12 do 15 let je postala učenka naše šole Neža Janc, priznanje za opravljeno prostovoljno delo pa je prejela tudi Uma Jevšnik. Obema iskreno čestitamo.

Dogodek je pospremil pester kulturni program, na katerem so se s plesnim nastopom predstavili naši učenci. Po koncu kulturnega programa je osem prostovoljnih društev predstavilo področje svojega delovanja, med njimi tudi člani prostovoljskega krožka OŠ Ljubečna, Volunteens, z mentorico Katjo Medved. Obiskovalcem so predstavili, kaj vse so počeli v letošnjem šolskem letu in jih razveselili z okusnim pecivom, ki so ga pripravili pri gospodinjskem krožku.

Hvala vsem učencem, ki s svojim prostovoljnim delom vračajo dobro skupnosti.

Regijski otroški parlament

V torek, 25. 3. 2024, je v Mladinskem centru Celje potekal regijski otroški parlament. Predstavnice naše šole so aktivno sodelovale pri izvedbi kulturnega programa in vodenju delavnice. Skupaj z ostalimi mladimi parlamentarci so se v razpravi dotaknile tematike prostovoljstva in medgeneracijske povezanosti ter o njunih vplivih na duševno zdravje otrok in mladostnikov.

Ponosni smo, da je bila naša učenka izbrana tudi kot predstavnica za nacionalni otroški parlament, ki bo v Ljubljani 8. 4. 2024. Želimo ji uspešno parlamentarno razpravo.

Mentorica: Katja Medved

Po beli Ljubljani

V petek, 15. marca, smo se nekateri učenci od 4. do 9. razreda po končanem pouku skupaj z učitelji odpravili na ekskurzijo v Ljubljano.

Najprej smo se sprehodili po starem mestnem jedru do Prešernovega trga, kjer smo si ogledali prenovljeno Frančiškansko knjižnico. V knjižničnem delu smo si lahko ogledali polne knjižne police, v muzejskem delu pa umetniške slike, Dalmatinovo Biblijo s podpisom Primoža Trubarja, šah, ki ga je izdelal Jože Plečnik, in številne druge pomembne predmete. Po končanem ogledu smo se sprehodili do Slovenskega etnografskega muzeja, kjer smo se ob razstavi sprehodili skozi način življenja ljudstev po vsem svetu. Pomerili smo tudi nekaj tradicionalnih oblačil in si ogledali nekaj zanimivih predmetov.

Za konec smo se odpravili še v McDonald’s, tako da smo poučen, zanimiv in hkrati zabaven dan zaključili z nam najljubšo hrano ter se v večernih urah utrujeni vrnili domov.

Žana Bračič Percigus

 

Dan odprtih vrat na Osnovni šoli Glazija

V petek, 15. 3. 2024, smo s skupino učencev od 6. do 9. razreda obiskali OŠ Glazija, šolo za otroke s posebnimi potrebami. Po toplem sprejemu in dobrodošlici s strani ravnateljice Nevenke Kus smo se sprehodili po šolskih prostorih, si ogledali terapevtske aktivnosti v bazenu in senzorni sobi. Učenci in učitelji OŠ Glazija so nas prijazno sprejeli in povabili k delavnicam. Najprej smo se udeležili likovne delavnice, kjer smo se preizkusili v postopku izdelave papirja. Na glasbeni delavnici smo prisluhnili glasbenim točkam učencev OŠ Glazija in nato skupaj z njimi zaigrali na različna glasbila. Sledila je še tehniška delavnica, na kateri smo izdelali enostaven pripomoček za shranjevanje. Na šolo smo se vrnili zadovoljni in polni vtisov.

Vesna Krašovec

Izdelava preprostega peščenega filtra

Pri predmetu naravoslovje in tehnika so četrtošolci spoznavali pot vode od zajetja do pipe. Učili so se, kako pomembna je voda za življenje, kako skrbimo za vode na našem planetu, kako malo je pitne vode in kaj lahko sami storimo, da posrbimo za čistost voda. Pri kroženju vode v naravi so spoznavali, kako po dežju del vode pronica skozi različne prepustne plasti zemlje vse dokler ne pride do neprepustne plasti, kjer se začne nabirati. Na takšen način se padavinska voda naravno prečisti. Nato priteka na površje v obliki izvirov ali jo črpamo v zajetja, od koder pride po vodovodnih ceveh do naših bivališč.

Na zelo preprost način so sami poustvarili naravno čiščenje vode v obliki domačega vodnega filtra.

Nataša Sedej in Elvira Valant

Dostopnost