8. septembra zaznamujemo mednarodni dan pismenosti.

Pismenost je sposobnost branja in pisanja ter zmožnost razumevanja vsakdanjih sporočil. Mednarodni dan pismenosti vsako leto znova opominja, da je kljub razvoju v več državah stopnja pismenosti še vedno nizka. Ker se na šoli dobro zavedamo, kako pomembna je bralna pismenost za uspešnost vsakega posameznika, smo že peto leto del projekta OBJEM, v katerem sodelujemo z Zavodom RS za šolstvo in drugimi konzorcijskimi partnerji, v želji po izboljšanju bralne pismenosti naših učencev.

Ob mednarodnem dnevu pismenosti se je uradno začel 4. Nacionalni mesec skupnega branja, ki ga bomo na šoli obeležili s številnimi aktivnostmi.

Spodbujanje branja in negovanje bralne kulture je v vseh generacijah in vseh okoljih neločljivo povezano z učenjem in izobraževanjem v vseh življenjskih obdobjih.

Zagotovo se otroci velikokrat vprašajo, zakaj brati. Branje je vendar prav dolgočasno v primerjavi z vsemi računalniškimi igrami, ki jih obdajajo. Tudi s Tik tokom in podobnimi aplikacijami se ne more primerjati, kajne?

Pa vendar je branje mnogo bolj zanimivo in pomembno, kot se morda zdi. 

Branje nam bogati besedni zaklad, zaradi česar se znamo boljše in lažje sporazumevati s svojo okolico, pa tudi šolsko snov bolje razumemo. Tega nam jezikovno zelo revne igrice in aplikacije zagotovo ne morejo ponuditi.

Branje nam pomaga razvijati domišljijo, saj si med branjem slikamo svoje podobe zgodb, ki jih beremo. Zagotovo so boljše, lepše in zanimivejše kot računalniški avatarji, ki tekajo po pusti pokrajini.

Branje nam pomaga razgibati in razvijati naše možganske celice, zaradi česar se lažje učimo in tudi več naučimo.

Branje nas osrečuje in bogati, saj zanimiva knjiga pusti sledi v našem spominu še dolgo potem, ko jo odložimo, računalniško igro pa pozabimo takoj, ko ugasnemo računalnik.

Branje nas uči o resničnem življenju in o za nas pomembnih stvareh.

Ker se v okviru letošnjega Nacionalnega meseca skupnega branja nadaljuje akcija Beremo skupaj ­­– za znanje in za zabavo, vas vabimo, tako učence kot starše, da beremo skupaj. Vzemite v roke svojo najljubšo knjigo, zanimiv članek iz časopisa ali revije, knjigo, ki jo ravnokar berete, in se vsaj za 10 minut prepustite čarobnosti besed.

Dostopnost