Učenci 4. b razreda  Osnovne šole Ljubečna smo z učiteljico Natašo Sedej ter knjižničarko Mojco Prebil Podpečan sodelovali v mednarodnem projektu Branje ne pozna meja. Povezali smo se z učenci 1. a razreda Osnovne šole “Antun i Stjepan Radić”  iz Gunje na Hrvaškem.

Pri pouku slovenščine smo si skušali v spomin priklicati pravljice, ki jih že poznamo, obravnavali smo njihove značilnosti in za konec tudi sami ustvarili pravljico.

V knjižnici  smo prisluhnili, v slovenščino prevedeni hrvaški narodni pripovedki, Žabica deklica.  Na krilih besed smo se srečali s pravljičnimi junaki ter živalmi, ki govorijo, nenadoma smo se znašli v kraju in času, ki nista bila znana, pravljična števila pa so nam sledila na vsakem koraku.  S pomočjo različnih čudežnih dogodkov se je pripoved pričakovano razpletla v srečen konec.

Za predstavitev pravljice smo izbrali kamišibaj tehniko.  Vsak učenec je ilustriral delček pravljice. Ilustracije smo vstavili v kamišibaj, ki nam ga je pomagala izdelati učiteljica Mojca Trobentar.

Kamišibaj je  japonska umetnost pripovedovanja zgodb ob slikah. Slike (ilustracije) so vložene v lesen oder, imenovan butaj. Pripovedovalec (kamišibajkar) ob pripovedovanju menja slike, ki prikazujejo dogajanje v zgodbi.

Ob zaključku projekta smo celotno zgodbo, ob pomoči  g. Andreja Rančnika in Žige Čehovina, posneli in jo predvajali na ZOOM srečanju z učenci 1.a razred OŠ Antun i Stjepan iz Gunje.

https://video.arnes.si/watch/8p15y006c5jh

Učenci s Hrvaške so brali zgodbo slovenske pisateljice Ide Mlakar Črnič, z naslovom V bližini živi deklica. Njihove delavnice so nam predstavili preko online knjige na povezavi:

https://app.bookcreator.com/books/sr33MHsDQ8Kg57kNYtwqSQ/YT1gGOfsRxykpnRShwpf-g

Videosrečanje smo zaključili s petjem pesmic in si obljubili, da se bomo povezovali tudi v prihodnje.

Nataša Sedej in Mojca Prebil Podpečan

 

Dostopnost