Regijski otroški parlament

V torek, 25. 3. 2024, je v Mladinskem centru Celje potekal regijski otroški parlament. Predstavnice naše šole so aktivno sodelovale pri izvedbi kulturnega programa in vodenju delavnice. Skupaj z ostalimi mladimi parlamentarci so se v razpravi dotaknile tematike prostovoljstva in medgeneracijske povezanosti ter o njunih vplivih na duševno zdravje otrok in mladostnikov.

Ponosni smo, da je bila naša učenka izbrana tudi kot predstavnica za nacionalni otroški parlament, ki bo v Ljubljani 8. 4. 2024. Želimo ji uspešno parlamentarno razpravo.

Mentorica: Katja Medved

Po beli Ljubljani

V petek, 15. marca, smo se nekateri učenci od 4. do 9. razreda po končanem pouku skupaj z učitelji odpravili na ekskurzijo v Ljubljano.

Najprej smo se sprehodili po starem mestnem jedru do Prešernovega trga, kjer smo si ogledali prenovljeno Frančiškansko knjižnico. V knjižničnem delu smo si lahko ogledali polne knjižne police, v muzejskem delu pa umetniške slike, Dalmatinovo Biblijo s podpisom Primoža Trubarja, šah, ki ga je izdelal Jože Plečnik, in številne druge pomembne predmete. Po končanem ogledu smo se sprehodili do Slovenskega etnografskega muzeja, kjer smo se ob razstavi sprehodili skozi način življenja ljudstev po vsem svetu. Pomerili smo tudi nekaj tradicionalnih oblačil in si ogledali nekaj zanimivih predmetov.

Za konec smo se odpravili še v McDonald’s, tako da smo poučen, zanimiv in hkrati zabaven dan zaključili z nam najljubšo hrano ter se v večernih urah utrujeni vrnili domov.

Žana Bračič Percigus

 

Dan odprtih vrat na Osnovni šoli Glazija

V petek, 15. 3. 2024, smo s skupino učencev od 6. do 9. razreda obiskali OŠ Glazija, šolo za otroke s posebnimi potrebami. Po toplem sprejemu in dobrodošlici s strani ravnateljice Nevenke Kus smo se sprehodili po šolskih prostorih, si ogledali terapevtske aktivnosti v bazenu in senzorni sobi. Učenci in učitelji OŠ Glazija so nas prijazno sprejeli in povabili k delavnicam. Najprej smo se udeležili likovne delavnice, kjer smo se preizkusili v postopku izdelave papirja. Na glasbeni delavnici smo prisluhnili glasbenim točkam učencev OŠ Glazija in nato skupaj z njimi zaigrali na različna glasbila. Sledila je še tehniška delavnica, na kateri smo izdelali enostaven pripomoček za shranjevanje. Na šolo smo se vrnili zadovoljni in polni vtisov.

Vesna Krašovec

Izdelava preprostega peščenega filtra

Pri predmetu naravoslovje in tehnika so četrtošolci spoznavali pot vode od zajetja do pipe. Učili so se, kako pomembna je voda za življenje, kako skrbimo za vode na našem planetu, kako malo je pitne vode in kaj lahko sami storimo, da posrbimo za čistost voda. Pri kroženju vode v naravi so spoznavali, kako po dežju del vode pronica skozi različne prepustne plasti zemlje vse dokler ne pride do neprepustne plasti, kjer se začne nabirati. Na takšen način se padavinska voda naravno prečisti. Nato priteka na površje v obliki izvirov ali jo črpamo v zajetja, od koder pride po vodovodnih ceveh do naših bivališč.

Na zelo preprost način so sami poustvarili naravno čiščenje vode v obliki domačega vodnega filtra.

Nataša Sedej in Elvira Valant

Valentinovo presenečenje

Valentinovo, praznik, ki ni namenjen zgolj zaljubljencem, pač pa tudi vsem, ki nam je pomembno prijateljstvo, spoštljivost, pomoč drugim, prijazen stisk roke in nasmeh, smo letos obeležeili tudi na naši šoli.

Je nekaj najboljšega, ker nam služi kot izgovor za ustvarjanje, pisanje pesmi ali lepih misli.  Lahko izdelamo darila ali voščilnice za svoje starše, sorojence ali za prijatelje. Recikliramo lahko odpadni material ali pa ustvarimo nekaj čisto novega.

Odločili smo se, da bomo na šoli postavili Valentinov kotiček, kjer smo zbirali lepe misli namenjene vsem učencem. Pisemske ovojnice smo izdelali sami, vanje pa skrili vsebino, ki naj ostane vidna le naslovnikom.

Nismo pozabili tudi na vse delavce šole, presenetili smo jih z ročno izdelanimi srčki iz filca in jim tako izkazali hvaležnost za vse delo, ki ga opravijo z nami.

Šolska skupnost

 

         

Dostopnost